Blog

Welke soorten hormoonzalven zijn er?

Er zijn verschillende soorten hormoonzalven beschikbaar. Deze corticosteroïdzalven worden ingedeeld in vier klassen; afhankelijk van de sterkte en de werking ervan. Hieronder bespreken we de verschillende klassen hormoonzalven en hun toepassingen.

Klasse 1: Mild

Deze klasse hormoonzalven wordt ook wel aangeduid als licht of zwak. Ze worden vaak voorgeschreven voor milde huidaandoeningen en worden door de aanbieder geacht als veilig om te gebruiken op het gezicht en andere gevoelige gebieden van de huid. Hydrocortison is een voorbeeld van een van klasse 1 hormoonzalf.

Klasse 2: Matig

Deze klasse hormoonzalven is sterker dan klasse 1 zalven en wordt voorgeschreven voor matige tot ernstige huidaandoeningen. Ze kunnen volgens de aanbieder soms bijwerkingen veroorzaken, zoals dunner wordende huid en striae. Emovate is een voorbeeld van een van klasse 2 hormoonzalf.

Klasse 3: Sterk

Deze klasse hormoonzalven wordt voorgeschreven voor ernstige huidaandoeningen waarbij andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Ze hebben meer kans op bijwerkingen, zoals dunner wordende huid en striae, en worden meestal niet gebruikt op het gezicht of andere gevoelige gebieden van de huid. Cutivate is een voorbeeld van een van klasse 3 hormoonzalf.

Klasse 4: Zeer sterk

Deze klasse hormoonzalven is de sterkste en wordt alleen voorgeschreven voor zeer ernstige huidaandoeningen waarbij andere behandelingen niet effectief zijn gebleken. Ze hebben een hoog risico op bijwerkingen, zoals dunner wordende huid en striae, en worden meestal niet gebruikt op het gezicht of andere gevoelige gebieden van de huid. Dermovate is een voorbeeld van een van klasse 4 hormoonzalf.

Sterkte
Klassa 1 (zwak)Hydrocortisonacetaat 1%
Klasse 2 (matig)Triamcinolonacetonide 0,1% Clobetasonnutyraat 0,05% (Emovate) Flumetason 0,02% (Locacorten) Hydrocortisonbutyraat 0,1% (Locoïd)
Klasse 3 (sterk)Mometason 0,1% (Elecon) Fluticason (creme 0,05%, zalf 0,005%, Cutivate) Betamethason dipropionaat 0,05% (Diprosone) Betamethason valeraat 0,1% (Betnelan, Celestoderm) Desoximetason 0,25% (Ibaril, Topicorte)
Klasse 4 (zeer sterk)Clobetasol propionaat 0,05% (Dermovate) Betamethason diproprionaat 0,05% in propyleenglycol (Diprolene)

Op dit forum worden de ervaringen gedeeld over de lichamelijke afhankelijkheid die men kan ervaren bij het gebruik van hormoonzalven. Lichamelijke afhankelijkheid kan bij alle klassen hormoonzalven ontstaan, ervaren gebruikers die aan TSW beginnen. Er is steeds een zwaardere klasse medicatie nodig om de klachten te onderdrukken en tegelijkertijd nemen de mate van klachten toe. > Lees alles over TSW