Blog

Wat is het Red Skin Syndrome?

Hiermee wordt verwezen naar de rode en zeer pijnlijke huid die kan optreden bij het (langdurig) gebruik van hormoonzalven. Hoewel de uitslag meestal eerst verschijnt op het gebied waar je de medicatie hebt gebruikt, kan deze zich verspreiden naar andere delen van je lichaam. Je kunt dus Red Skin Syndrome (RSS) ervaren op plekken waar je nooit hormoonzalven hebt aangebracht.

Wat zijn precies de symptomen?

Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, zijn de meest voorkomende symptomen roodheid, branderigheid en steken van de huid. De pijn is enigszins te vergelijken met een hele erge verbranding door de zon. Het vervelende bij RSS is, dat de pijn niet afneemt na een dag. De symptomen kunnen beginnen terwijl je nog steeds corticosteroïden gebruikt, of ze kunnen optreden dagen of weken nadat je gestopt bent met het gebruikten ervan. Een uiting die regelmatig wordt opgemerkt is de ‘red sleeve’. Daarmee wordt verwezen naar de rode huid dat de armen en/of benen bedekt en precies stopt bij de polsen en enkels. Ik had zelf meer last van een soort rode v-hals. Waarbij mijn gezicht, nek, hals en borst rood waren en ik de v-hals letterlijk kon aftekenen op de lijn waar de rode huid stopte. Deze vurige rode huid is slechts één van de vele ontwenningsverschijnselen die men kan ervaren door te stoppen met hormoonzalven.

Wat kun je het beste doen bij RSS?

De rode branderige huid voelde als een afkickverschijnsel nadat ik vijftien jaar lang mijn huidklachten met hormoonzalven had onderdrukt. Het voelde alsof alle ellende naar buiten kwam en alsof mijn huid in brand stond. De vele behandelingen zoals accupunctuur, bio-resonantie, zoutkamers en dergelijke hadden bij mij in deze fase geen resultaat. Helaas bestaat er zover ik weet ook nu nog geen quick fix. Het is dus vooral een kwestie van geduld en je huid en lichaam ondersteunen met gezonde en dus onbewerkte voeding, suppletie en natuurlijke huidproducten. Op een gegeven moment neemt de roodheid een keer af. Het termijn is voor een ieder anders en valt lastig te voorspellen.

Is RSS hetzelfde als TSW of TSA?

Deze termen hebben allemaal met elkaar te maken, maar staan in de kern ergens anders voor. Het Red Skin Syndrome (RSS) is dus die opvallende rode, branderige huid die men ervaart. Andere ontwenningsverschijnselen zijn een oozende (natte) huid, opgezette lymfeklieren, concentratieproblemen en een dikke rimpelige (olifanten)huid. De keuze om te stoppen met hormoonzalven wordt Topical Steroid Withdrawal (TSW) genoemd.  De reden om te stoppen met het gebruik van hormoonzalven, is dat men een lichamelijke afhankelijkheid ervaart. De steeds sterkere zalven helpen niet en de klachten nemen alleen maar toe. Topical Steroid Addiction (TSA) verwijst naar deze afhankelijkheid. Je zult merken dat in de praktijk deze drie termen vaak door elkaar worden gebruikt.