Blog

Wat is de ‘No Moisture Treatment’?

En droge, trekkerige en geïrriteerde huid, daar wil je zo snel mogelijk wat verzachtends opsmeren, toch? Maar er bestaat een methode die stelt dat je een droge schilferige en gehavende huid juist met rust moet laten. Deze ‘No Moisture Treatment’ (NMT) is ontwikkelt door de Japanse arts Kenji Sato. Hij  pleit ervoor om de van hormoonzalven herstellende huid totaal uit te drogen. Daardoor wordt de hydratatie vanuit de huid gestimuleerd.

Wie is dokter Kenji Sato?

Dokter Sato is wereldwijd één van de weinige dermatologen die zich openlijk uitspreekt over de gevaren van hormoonzalven en die zich inzet voor de genezing van TSW. Hij heeft de ‘No Moisture Treatment’ ontwikkelt nadat hij patiënten in het ziekenhuis in Osaka hielp die zich met TSW klachten bij hem melden. Deze methode wordt door hem in succesvolle wetenschappelijke publicaties gedeeld.

Hoe werkt deze methode?

Door helemaal niets meer te smeren, dus de huid niet nat te maken met water, zalf of een crème, wordt de hydratatie vanuit de huid gestimuleerd. Deze uitdroging gaat ver: douchen mag slechts eenmaal in de week, twee minuten lang. Er mag ook niet te veel vocht worden ingenomen. Door maximaal één liter water te drinken op een dag, gaat er niet te veel vocht (en dus proteïne) verloren bij open wonden.

NMT-protocol

Dokter Sato schrijft voor zijn patiënten vaak een uitgebreid protocol uit. Voldoende rust en beweging zijn noodzakelijk om de huid zo goed mogelijk te ondersteunen en zo veel mogelijk gifstoffen af te voeren. Hij raadt aan om elke dag een uur te sporten (zweten), veel te wandelen en tussen negen en tien uur ‘s avonds te slapen. Dit laatste omdat de huid volgens hem tussen 21:00-02:00 uur zich het beste herstelt.

Ik heb zelf ook op diverse momenten de NMT ingezet. Met name wanneer ik het idee had dat mijn natuurlijke smeersels (zoals shea butter) geen verlichting meer gaven. Af en toe zet ik deze methode nog steeds in. Wanneer mijn huid alleen maar droger en droger wordt, dan stop ik voor een periode met smeren en geef ik daarmee mijn huid een herinnering om zelf aan het werk te gaan. Vaak wordt mijn huid binnen enkele dagen al beduidend zachter!