Zelfgemaakte hummus

dressings-sauzen-dips
10-min

Zelfgemaakte hummus is een stuk gezonder dan de klant-en-klare hummus uit de supermarkt. Deze zit vol met zaadoliën, smaakversterkers en als je pech hebt allerlei ongezonde E-nummers. Gelukkig is hummus heel eenvoudig te bereiden. Zelfgemaakte hummus is rijk aan eiwitten, vezels, ijzer, foliumzuur en vitamine B6 en door de tahin ook nog eens een goede bron van gezonde vetten en calcium.

Recept

LET OP: 10 min bereidingstijd is exclusief weektijd

Wat heb je nodig? (1 bakje)

  • 200g kikkererwten*
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1-2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout en peper naar smaak
  • Water om de hummus te verdunnen

* Laat de kikkererwten een nachtje in water weken, voordat je ze gaat gebruiken voor dit recept. Door het weken verdwijnen de ongewenste stoffen zoals fytinezuur/fataat, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en winderigheid kunnen veroorzaken. De kikkererwten hebben door het weken ook een kortere kooktijd nodig.

Zo ga je te werk:

  1. Doe de kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap, olijfolie, komijn en paprikapoeder in een keukenmachine of blender.
  2. Mix alles tot een gladde puree. Voeg indien water toe om de hummus te verdunnen. De vochtigheid van de kikkererwten bepaald de smeuïgheid. Voeg beetje bij beetje water toe, tot je jouw gewenste verhouding heb.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer de hummus in een schaal en garneer met wat extra olijfolie, komijn en paprikapoeder.

Je kunt hummus serveren als dip met groenten of crackers, of gebruiken als spread op (desem)brood of toast. De hummus blijft ongeveer een week goed in de koelkast, mits bewaard in een afgesloten bakje.