Zelfgemaakt schepijs

dessert
10-min

Als het buiten warmer wordt, dan lusten de kindjes graag een lekker ijsje. Ze mogen echt wel eens een ijsje halen, maar liever maak ik het thuis zelf. Schepijs uit de winkel of ijswinkel is vaak ongezond. Het zit boordevol suikers en toevoegingen. Wist je dat je heel simpel zelf ijs kunt maken? Je kunt eindeloos variëren met smaken, dat maakt het ook zo leuk!

Recept

Wat heb je nodig?

  • Rijpe bananen (bevroren en in plakjes gesneden)
  • Plantaardige melk (zoals amandelmelk, cashewnootmelk, kokosmelk of havermelk)*
  • Optionele smaakmakers (zoals vanille-extract, cacaopoeder, notenpasta, fruit, etc.)

 

* Let erop dat je melk kiest dat vrij is van zaadoliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, etc). Deze oliën zijn verhit tijdens de verwerking, terwijl de vetten in zaadoliën snel oxideren en instabiel worden. Het zijn dus niet de optimale bouwstoffen voor onze organen en hormoonhuishouding.

 

Hoe maak je het?

Zorg ervoor dat je rijpe bananen hebt die in plakjes zijn gesneden. Leg de plakjes bananen in een afsluitbare plastic zak en plaats ze in de vriezer. Laat ze enkele uren of een nacht bevriezen, zodat de bananen goed bevroren zijn.

Haal de bevroren bananen uit de vriezer en laat ze een paar minuten op kamertemperatuur staan ​​om iets zachter te worden. Dit helpt bij het mixen.

1) Doe de bevroren bananenplakjes in een blender of een keukenmachine. Voeg een scheutje plantaardige melk toe, begin met ongeveer 1/4 kopje, en blend het geheel tot een romige consistentie. Je kunt meer melk toevoegen als dat nodig is om het mengsel glad te maken.

2) Voeg eventuele smaakmakers toe die je wilt gebruiken, zoals een beetje vanille-extract, cacao-poeder, notenpasta of voor fruitsmaken: vers fruit. Blend opnieuw tot alles goed gemengd is.

3) Giet het mengsel in een luchtdichte bak en plaats het in de vriezer. Laat het mengsel enkele uren bevriezen tot het stevig genoeg is.

 

Tip: Zelfgemaakt bananenroomijs kan een beetje harder worden dan traditioneel roomijs. Laat het ijs enkele minuten op kamertemperatuur staan ​​voordat je het wilt serveren, zodat het iets zachter wordt.

Variëren? Dit eenvoudige recept kan dienen als basis voor vele variaties. Je kunt experimenteren met verschillende toevoegingen zoals noten, chocoladeschilfers, kaneel en aanpassen aan elk gewenste fruitsmaak!