Paardenbloemthee

dranken-sappen
10-min

Paardenbloemthee wordt vaak geprezen om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder de potentiële voordelen voor de huid. Het bevat verschillende voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor de huid, waaronder vitamine A, C en E, net zoals mineralen zoals zink en ijzer. Vitamine A kan helpen bij de groei en vernieuwing van huidcellen. Terwijl vitamine C de productie van collageen kan bevorderen, wat kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Vitamine E en zink kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid en het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen.

! Het is echter belangrijk op te merken dat paardenbloemthee mogelijk niet geschikt is voor iedereen, vooral mensen met allergieën voor planten in de Asteraceae- of composietenfamilie, waartoe paardenbloemen behoren.
! Let erop dat het witte melksap in de stengel huidirritatie kan veroorzaken.

Recept

Paardenbloemthee kan worden gemaakt van de bloemen en/of de bladeren van de paardenbloemplant. Hieronder vind je een basisrecept voor het maken van deze thee:

Wat heb je nodig? (2 koppen thee)

 • handje vol verse paardenbloemen (pluk meer naar wens)
 • 2 grote glazen water
 • een pan
 • een zeef

Zo ga je te werk:

 1. Pluk een handvol verse paardenbloemen en verwijder eventuele insecten of vuil. Zorg ervoor dat je
  alleen bloemen plukt die niet zijn bespoten met pesticiden of andere chemicaliën. Pluk ook geen bloemen langs een autoweg.
 2. Was de bloemen grondig onder koud stromend water om overtollig vuil te verwijderen.
 3. Breng een pan met water aan de kook. Leg de paardenbloemen in de pan met kokend water en
  laat ze ongeveer 5-10 minuten trekken. Haal de pan van het vuur en laat de paardenbloemen nog 5-10 minuten in het water trekken.
 4. Plaats de zeef over een glas of mok en giet de thee door de zeef om de bloemen eruit te filteren.Voeg eventueel honing toe naar smaak.Je kunt de paardenbloemthee warm of koud serveren. Het is ook mogelijk om paardenbloemthee te maken van gedroogde paardenbloemen, deze zijn verkrijgbaar bij veel reformwinkels en online. Volg in dat geval de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.