Aspergesoep

hoofdgerecht
30-min

Asperges bevatten glutathion een antioxidant dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt en ook in bepaalde voedingsmiddelen te vinden is, waaronder dus asperges. Glutathion speelt een belangrijke rol bij het neutraliseren van vrije radicalen, het ontgiften van schadelijke stoffen en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Naast glutathion bevatten asperges ook andere antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E, die synergetisch kunnen werken met glutathion om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en schadelijke effecten van vrije radicalen.

Recept

Wat heb je nodig?

  • 500 gram verse asperges
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 aardappel, geschild en in vieren gesneden (optioneel)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/2 kopje kokosmelk
  • 1 eetlepel olijfolie/kokosolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse kruiden zoals peterselie of bieslook, ter garnering

Zo ga je te werk:

 

  1. Snijd de harde uiteinden van de asperges af en gooi ze weg. Schil de asperges in twee of drie stukken en bewaar de schillen voor de bouillon.
  2. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig.
  3. Voeg de aspergestukken en eventueel de aardappelblokjes toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.
  4. Voeg de groentebouillon en de schillen toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat het ongeveer 15-20 minuten sudderen, of totdat de asperges en aardappels zacht zijn.
  5. Haal de pan van het vuur en giet het geheel door een zeef (vang het bouillon in een andere pan op). Haal de schillen ertussenuit.
  6. Gebruik een staafmixer of blender om bouillon en de asperges en aardappels glad te pureren. Als je een gladde textuur wilt, kun je de soep door een fijne zeef of een doek zeven om eventuele vezels te verwijderen.
  7. Zet de pan terug op het vuur en voeg de kokosmelk toe. Roer goed door en laat de soep nog een paar minuten zachtjes sudderen. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Serveer de aspergesoep warm en garneer met verse kruiden zoals peterselie of bieslook. Je kunt ook een scheutje extra kokosmelk toevoegen voor extra romigheid.