Ei-vervanger

overig
10-min

Ei-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën. Mensen die allergisch zijn voor eieren kunnen huidreacties ervaren, waaronder jeuk, huiduitslag of eczeem. In dergelijke gevallen is het vermijden van eieren noodzakelijk om allergische reacties te voorkomen.

Alleen… in heel veel recepten wordt ei gebruikt als bindmiddel. Gelukkig bestaat daar een oplossing voor. Om een ei-vervanger met lijnzaad te maken, kun je gebruikmaken van een mengsel van gemalen lijnzaad en water. Houd de verhouding van onderstaand recept aan als 1 ei = 1 eetlepel gemalen lijnzaad.

Recept

Wat heb je nodig? (1 ei = 1 el gemalen lijnzaad)

  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 3 eetlepels water

Zo ga je te werk:

  1. Maal de lijnzaadjes fijn met behulp van een blender. Het is het beste om hele lijnzaadjes te malen vlak voordat je ze gebruikt, omdat gemalen lijnzaad snel kan oxideren en zijn voedingsstoffen kan verliezen.
  2. Meng in een kom de gemalen lijnzaad met water. Roer goed door elkaar totdat alles goed gemengd is.
  3. Laat het mengsel ongeveer 5-10 minuten staan. Dit geeft het lijnzaad de tijd om te hydrateren en een gelachtige consistentie te krijgen, vergelijkbaar met de consistentie van een ei.
  4. Na het rusten kun je de ei-vervanger gebruiken in je recept. Voeg het toe aan beslag, deeg of andere bakmixen zoals je normaal gesproken een ei zou toevoegen. Het werkt goed als bindmiddel in veel bakrecepten.

Houd er rekening mee dat de ei-vervanger met lijnzaad een iets nootachtige smaak kan toevoegen aan het gerecht, dus het is het beste om het te gebruiken in recepten waar deze smaak goed past.

Bovendien kan de lijnzaad-ei-vervanger de textuur van het gerecht enigszins beïnvloeden, maar het kan nog steeds een effectieve vervanger zijn in veel bakrecepten.

Deze lijnzaad-ei-vervanger is geen geschikte vervanging voor recepten waarin de structuur en luchtigheid van een ei essentieel zijn, zoals bijvoorbeeld bij meringues. In dergelijke gevallen kunnen andere ei-vervangers, zoals aquafaba (kikkererwtenvocht) betere resultaten bieden.