Bloemkool met tahin

bijgerecht
40-min

Dit recept van bloemkool met kerriepoeder en tahin uit de oven is een smakelijke en gezonde toevoeging! Bloemkool is een goede bron van vitamine C, vitamine K, vitamine B6, foliumzuur en vitamine B5 en is rijk aan voedingsvezels, wat goed is voor de spijsvertering. De curcumine in de kerriepoeder is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Het is een leuk en simpel gerecht om eens uit te proberen en leuk als afwisseling op de ‘normale’ bloemkoolmaaltijd.

Recept

Wat heb je nodig?
(2-4 personen)

  • 1 bloemkool
  • 1 handje amandelschilfers
  • 2-3 el olijfolie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • snufje cayennepeper
  • zout

Dressing:

  • 2 tl tahin
  • 1 citroen
  • 1/2 tl ahornsiroop
  • snuf zout en peper
  • scheutje water

 

Zo ga je te werk:

1) Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de bloemkool schoon en verdeel in plakken of roosjes. Leg de bloemkool op een bakplaat en kruid met zout, kerriepoeder, komijnpoeder en eventueel cayennepeper voor wat extra pit. Besprenkel met olijfolie en wrijf de bloemkool goed in zodat alles bedekt is met olie en kruiden. Rooster de bloemkool zo’n 30 minuten in de oven.
2) Ondertussen maak je de dressing. Meng in een kom de tahin, het sap van de citroen, de ahornsiroop, peper en zout. Roer goed totdat je een gladde saus hebt. Voeg een beetje water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
3) Rooster op een laag vuurtje een handje amandelschilfers totdat ze een licht bruine kleur hebben. Let op: ze worden snel zwart!
4) De bloemkool is klaar als je erin prikt en de roosjes of plakken zijn iets zachter (niet te zacht want er mag er wel een ‘bite’ inzitten) en wanneer ze een mooi goudbruine kleur hebben.
5) Giet de dressing erover en werk af met de geroosterde amandelen.

Tip: Deze ‘salade’ is heerlijk bij een stukje kip. Liever vegetarisch? Meng er dan wat rucola sla doorheen of werk je salade af met een stukje geroosterde halloumi.