Sterk in mijn vel

Hoi, ik ben Marit. Wat leuk dat je er bent!

Welkom! Dit platform is een digitale huiskamer: een plek voor iedereen die wil werken aan een gezonde leefstijl.

Ook vind je hier alles over ‘topical steroid withdrawal’ (TSW): de keuze om te stoppen met hormoonzalven vanwege een toenemende lichamelijke afhankelijkheid en verergering van de huidklachten. Iets waar meer aandacht en bewustzijn voor moet komen!

> Wat is topical steroid withdrawal (TSW)? Lees hier mijn hele blog.

Ervaringsdeskundige

Mijn naam ik Marit Koelman. Ik heb vijftien jaar lang mijn huidklachten proberen weg te smeren. Op een gegeven moment hielpen de zalven niet meer. De uitslag kwam telkens terug en ik kreeg elke keer sterkere middelen voorgeschreven. Mijn lichaam leek afhankelijk geworden van de medicatie. Mijn huid werd dunner en de huidproblemen werden steeds heftiger.

Afkicken van hormoonzalf

De eerste jaren voelden als een helse reis door de klachten die de ontwenning bij mij met zich meebracht.

Het ontwennen van deze zalven bleek een hel. Mijn huid werd vuurrood, scheurde open en jeukte als nooit tevoren. Als iemand mij een houvast had kunnen geven, had ik het met beide handen aangegrepen.

Naast de fysieke klachten, omvatte mijn weg naar herstel namelijk heel veel meer en dat had ik nooit zien aankomen. Het werd een persoonlijke zoektocht die vaak eenzaam en machteloos aanvoelde.

Leven zonder hormoonzalf

‘Wat ik nu nog ervaar aan klachten is een bijzaak geworden, ik kan alles doen wat ik wil.’

Elke dag heb ik hard gewerkt aan mijn fysieke en mentale gezondheid. Niets was vanzelfsprekend. Ik ben inmiddels vijf jaar hormoonzalfvrij. Mijn lichaam is hersteld, alleen de huid in mijn gezicht is nog droog en soms wat vlekkerig. Ik vertrouw erop dat, op de kleine littekens na, óók deze laatste verschijnselen op den duur zullen verdwijnen.

Positief bekijken

‘Ik ben een sterkere versie van mezelf geworden.’

Ik kan inmiddels stellen dat, hoe akelig ik me vaak de afgelopen jaren ook heb gevoeld, het mijn leven op het gebied van persoonlijke ontwikkeling flink heeft verrijkt.

Ik voel dat ik veranderd ben. Ik heb van mezelf mogen leren hoe ik met tegenslagen omga en ik voel mij inmiddels krachtiger in het leven staan.

“Ik deel mijn ervaringen in alle liefde met jou. Ik hoop dat ik jou kan inspireren én aanmoedigen op jouw weg naar gezondheid!”

Mijn verhaal

‘Ik had graag zelf een persoonlijk verhaal over TSW willen lezen’

Ik ben ervan overtuigd dat de ervaringen van iemand anders mij handvatten hadden kunnen bieden op de momenten dat ik wankelde van machteloosheid.

Vandaar dit boek. Dit is míjn verhaal: míjn weg naar herstel en de uitdagingen die ik onderweg tegenkwam. Ik deel beelden van mijn herstel en laat ook andere ervaringsdeskundigen aan het woord. Ik deel mijn verhaal als houvast en als aanmoediging voor anderen die het traject van TSW afleggen.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en fijne tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief Sterk in mijn vel

Social Media