Blog

Ontsteking of infectie?

Wat is het verschil tussen eczeem en een infectie? Het is belangrijk je bewust te zijn van de verschillen tussen eczeem en bacteriële huidinfecties, aangezien het een andere behandeling vereist.

De symptomen van eczeem

Eczeem is een ontstekingsaandoening van de huid. Typische symptomen van eczeem zijn roodheid, jeuk, droogheid, schilfering en soms het verschijnen van kleine blaasjes of korstjes. Eczeem komt vaak voor op plaatsen waar de huid buigt, zoals achter de knieën, in de elleboogplooien, in de nek en rondom de mond en de ogen. Bij TSW kunnen de klachten over het hele lichaam verschijnen. De huid kan rood en brandend aanvoelen. De huid kan vol schilfers zitten en pijnlijk openbarsten waarbij er sprake is van een oozende huid. Lees hier mijn blog om meer te weten over TSW.

 

De symptomen van een infectie

Bij eczeem en TSW is de huid kwetsbaar. Deze beschadigde huid kan te maken krijgen met een infectie. Een bacteriële infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Symptomen van een bacteriële infectie kunnen zijn: roodheid die zich snel verspreidt, zwelling, pijn, warmte, pus of gele korstjes op de huid, en mogelijk koorts.

Het vervelende van een infectie is dat wanneer deze niet tijdig en correct wordt behandeld, de symptomen zich in een rap tempo kunnen verspreiden. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat deze heel pijnlijk aanvullen!

Type behandeling

Bij eczeem en TSW is de behandeling gericht is op het herstellende vermogen van de huid. Bij het gebruik van hormoonzalven wordt de ontsteking van de huid onderdrukt. Het lost het probleem, de bron van de ontsteking niet op. Bij een natuurlijke aanpak (zoals bij orthomoleculaire therapie) wordt er van binnenuit gewerkt om de ontsteking aan te pakken. Dit gebeurt met behulp van de juiste voeding en aanvulling van suppletie. De huid kan van buitenaf extra worden ondersteund met natuurlijke vette crèmes (zoals shea butter, tallow, kokosolie) en op maat gemaakte huidverzorging. Een bad met Dode Zeezout kan de geïrriteerde huid kalmeren en hydrateren. Het zoute water heeft een ontstekingsremmende functie. Maar ook het uitsluiten van synthetische stoffen, zoals wasmiddelen, shampoo en cosmetica zorgen vaak voor een verbetering van de huid.

Bij een infectie moet er op een andere manier worden ingegrepen. Voor bacteriële infecties kan antibiotica nodig zijn, hetzij in de vorm van een crème, gel, lotion of orale medicatie, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Let goed op

Wees je er dus goed van bewust, dat de huid die beschadigd is door eczeem of TSW wel degelijk geïnfecteerd kan raken. Een infectie kan leiden tot ernstigere complicaties. Een vroegtijdige diagnose en behandeling zijn daarom essentieel om verdere problemen te voorkomen. Heb je het vermoeden dat jouw beschadigde huid een infectie heeft opgelopen? Twijfel niet en raadpleeg een arts.

Tip: mocht je inderdaad een huidinfectie hebben opgelopen en krijg je antibiotica voorgeschreven? Zorg dan ook direct met het starten van een probioticakuur om de bacteriën in je lichaam zo veel mogelijk te herstellen.
Antibiotica doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën die de infecties veroorzaken, maar kunnen ook de gunstige bacteriën aantasten, wat kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Raadpleeg hiervoor een orthomoleculair therapeut.