Blog

Het belang van je bijnieren

Langdurig en veelvuldig gebruik van hormoonzalven, zoals corticosteroïden, voor huidaandoeningen kan impact hebben op verschillende aspecten van de gezondheid, met name op de bijnieren. In deze blog ga ik dieper in op hoe deze zalven werken en welke nadelige effecten ze kunnen hebben.

De functie van de bijnier

Hormoonzalven, ook bekend als corticosteroïden, worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en dermatitis. De corticosteroïd in de zalf lijkt op het lichaamseigen  hormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat in de bijnier gemaakt wordt, in het deel dat de bijnierschors genoemd wordt. Het speelt een belangrijke rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem, de stofwisseling, de bloeddruk en de reactie op stress. Hormoonzalven bootsen deze natuurlijke hormonen na en verminderen de immuunrespons van het lichaam.

Dit moet je weten

De bijnieren spelen een onmisbare rol in het herstel van verschillende processen in het lichaam, waaronder ook het herstel van de huid. De bijnieren zijn kleine klieren bovenop de nieren en zijn verantwoordelijk voor de productie van tal van belangrijke hormonen. Zij spelen een cruciale rol bij het verminderen van ontstekingen, en de regulering van celgroei en –herstel van de huid (en de rest van je lichaam). Herstellen van TSW wordt misschien wel een onhaalbaar gegeven wanneer de bijnieren niet optimaal functioneren.

Disbalans van hormonen

Overmatig gebruik van hormoonzalf kan leiden tot een disbalans in de hormonen van het lichaam, waardoor de natuurlijke productie van cortisol (het lichaamseigen hormoon) kan afnemen. Volgens de bijsluiter komt deze systematische bijwerking zelden voor.

Stukje uit de bijsluiter van: Fagron Hydrocortison creme 10 mg/g FNA
‘In zeldzame gevallen kan tijdens behandeling met de crème remming van de bijnierschors optreden als gevolg van opname van hydrocortisonacetaat, de werkzame stof, in het bloed. Deze bijwerkingen kunnen ernstig zijn. De kans op het optreden hiervan wordt vergroot door langdurig gebruik, toediening onder afsluiting (plastic, verband, huidplooien) en toepassing op grote huidoppervlakken. Ook bij kinderen is de kans op het optreden hiervan vergroot.’ Over de frequentie kan niets worden vermeld.

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV) staat het volgende:
‘Systemische bijwerkingen zijn de bijwerkingen die kunnen optreden doordat de hormoonzalf via de huid opgenomen wordt in het bloed. Het is niet bekend wanneer, of op welke termijn, systemische bijwerkingen optreden. Dit verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de leeftijd (groter risico op kinderleeftijd). Een van de mogelijke systemische bijwerkingen van hormoonzalf is het effect op de bijnierschors. Uw arts zal, indien bij u van toepassing, bijbehorende klachten hiervan met u bespreken.’

 

 

Onbesproken in de behandelkamer

Best duidelijke taal toch? Alleen waarom worden dit soort dingen niet vermeld bij het gebruik van de medicatie? Tegen mij is het, ondanks jarenlang gebruik van klasse 2 en 3 onder toezicht van de dermatoloog nooit ter sprake gekomen. Toen ik ervoor koos te stoppen met de medicatie en diverse testen liet uitvoeren, werd er een extreme bijnieruitputting geconstateerd. Wees ervan bewust dat het traject van TSW ook een aanslag kan zijn op diezelfde hormonen. Door velen wordt TSW als een ontzettend intense en stressvolle periode periode ervaren. Weinig slaap, veel triggers, emoties en fysieke klachten kunnen een ongezonde balans van de diverse hormonen in je bijnieren verergeren, zoals de niveaus van DHEA-S en ACTH.

 

Wat te doen?

Vermoed jij een disbalans van je bijnieren? Dan kun je dit laten testen met behulp van diverse onderzoeken zoals een bloed- en of urineonderzoek of speekseltest. Doe dit onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut zodat je bij een mogelijke disbalans direct de passende suppletie kan worden voorgeschreven. Let extra goed op je voedingspatroon en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dit is noodzakelijk om van een disbalans van je bijnieren te kunnen herstellen.