Blog

Gluten en huidproblemen

Heb je last van huidproblemen die maar niet lijken te verdwijnen? Van alles geprobeerd, maar niets lijkt echt te helpen? Dan wordt het hoog tijd om eens naar je dieet te kijken.

Weet wat je eet

Als je behoort tot de groeiende groep mensen die worstelt met huidproblemen en waarbij de klachten alleen maar erger te worden, dan ben je niet alleen. Gelukkig is er een natuurlijke benadering die je zou kunnen helpen je huid te herstellen, en het begint allemaal met wat je eet.

Wie weet reageer je (zoals velen met huidproblemen) op de gluten die je binnenkrijgt! Bij een ‘standaard’ Nederlands voedingspatroon worden jouw darmen daar meerdere keren per dag geconfronteerd. Denk maar aan de boterhammen, of je kommetje (standaard) havermout en de pastavarianten zoals spaghetti, macaroni of couscous. Allemaal vol met gluten.

Een lekkende darm

Onze darmen zijn niet gewend aan het bewerkte voedsel dat tegenwoordig zo aanwezig is in onze voeding. Het brood dat we in de supermarkt vinden, is vaak verre van gezond. Het zit vol met gluten en andere toevoegingen die onze darmen kunnen irriteren en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Wist je trouwens dat gluten zelfs een lekkende darm (leaky gut) kunnen veroorzaken? Dit kan op zijn beurt een negatieve invloed hebben op je huidgezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen glutenintolerantie en verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem.

Gezondere alternatieven

Maar wanhoop niet! Er zijn lekkere en gezonde alternatieven beschikbaar. Speltbrood en desembrood, mits met mate geconsumeerd, kunnen een veel gezondere keuze zijn. Deze varianten bevatten minder bewerkte ingrediënten en kunnen gemakkelijker verteerbaar zijn voor mensen met gevoeligheden voor gluten. Reageer je heel heftig op gluten? Dan kun je dit toch echt het beste vermijden. Er zijn glutenvrije broden beschikbaar, zoals van Yam en pasta’s op basis van bijvoorbeeld boekweit- of kikkererwtenmeel. De keuze wordt steeds groter!

Neem eens eens kijkje in de keuken voor gezonde (en glutenvrije) gerechten en ga gewoon zelf aan de slag! Niet alleen gezonder, maar ook vaak een stuk lekkerder!

 

Ervaar het zelf

Als je last hebt van huidproblemen overweeg dan om gluten uit je dieet te schrappen. Kijk eens wat dat voor je doet! Door je lichaam te voeden met gezonde, natuurlijke voeding, kun je je darmen herstellen en mogelijk ook je huidproblemen verminderen.

! Onthoud dat elke persoon anders is en wat voor de een werkt, niet noodzakelijk voor de ander zal werken.