Blog

Dode zeezout: de ongezouten waarheid

In veel winkels of drogisterijen kun je wel terecht voor een zakje Dode Zeezout voor in bad. Dode Zeezout is een populair product vanwege de vermeende voordelen voor de huid en het lichaam. De mineralen in het zout helpen de huid te hydrateren, de pH-balans te herstellen en de natuurlijke barrièrefunctie te versterken. Echter blijkt een kwalitatief goed product kopen nog niet zo simpel. Er zijn tal van aanbieders en daarbij ook flinke prijsverschillen.

Wist je dat de concentratie van mineralen in het zout en daarmee de helende werking van het zout flink kan variëren? Sommige leveranciers bieden ‘Dode Zeezout’ aan waarvan de chemische samenstelling veel meer overeenkomt met een standaard badzout. Je profiteert dan helaas niet van de heilzame werking van de hoge concentratie van magnesium. In principe word je simpelweg misleid. Waar moet je op letten bij de aanschaf van dode zeezout en waar zitten de verschillen? Ik schrijf er alles over in deze blog.Wat maakt Dode Zeezout bijzonder?

De meest kenmerkende eigenschap van Dode Zeezout is de hoge concentratie aan magnesium en de lage concentratie aan natrium. Bij ‘standaard’ zeezout is het juist omgekeerd: dat heeft een hoge concentratie aan natrium en een lage concentratie aan magnesium. Keukenzout bevat nagenoeg alleen natrium en zeer weinig tot geen magnesium.

Verschillen in aanbod

Zuiverheid:  Sommige merken bieden 100% puur Dode Zeezout zonder toevoegingen, terwijl andere merken mogelijk additieven of vulstoffen bevatten. Daarnaast kan het zout afkomstig zijn uit de Dode Zee, maar alsnog niet de signatuur (chemische samenstelling) van badzout hebben, die het juist zo geliefd maakt.
Bron en productie: Het zout wordt gewonnen uit de Dode Zee. De locatie van winning. productiemethoden en eventuele extra behandelingen kunnen variëren, wat van invloed kan zijn op de prijs.
Verpakking en presentatie: Dode Zeezout is verkrijgbaar in zakjes, potten of emmers.  Merken die zich richten op luxe of specifieke doeleinden, zoals therapeutisch gebruik, kunnen hogere prijzen hebben vanwege de presentatie en merkwaarde.

Misleiding

Dat je niet altijd een puur product koopt, blijkt uit de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde die een onderzoek door de Vrije Universiteit van Amsterdam liet uitvoeren. Zij lieten bij een zestal producten achterhalen of er daadwerkelijk Dode Zeezout in zit. Tijdens de analyse is er gekeken naar twee chemische stoffen: magnesium en natrium. Dit zijn twee chemische componenten die kunnen aangeven of de genoemde producten de signatuur van Dode Zeezout bevatten of de signatuur van gewoon zeezout of keukenzout. De Dode Zeezoutproducten van De Tuinen en Zarqa hebben de signatuur van Dode Zeezout, maar de geteste producten van Hema en Therme bevatten nauwelijks tot geen magnesium en een zeer hoge concentratie aan natrium, wat kenmerkend is voor keukenzout.  Bekijk hier de uitzending.

Super zout

Wij hebben achterhaald welke leveranciers dit zout importeren uit Jordanië en zijn ons gaan verdiepen in de concentratie van het magnesium en natrium in het aangeboden zout. Inmiddels hebben wij de juiste bron gevonden voor 100% pure Dode zeezout met een hoog gehalte aan magnesium!

Het mooiste van alles: we bieden dit hoge kwaliteit zout voor een voordeligere prijs aan:

> Een emmer zeezout van 5 kg kost bij ons niet zoals marktconform €23, maar nu €18,95.
> Of kies een zak van 25 kg, nu voor €57,95, in plaats van €74,95 elders!Probeer het zelf

Wil jij ook de heilzame werking een goede kwaliteit Dode zeezout ervaren? Ga dan naar de webshop en kies voor 1kg, 5kg, of voor een zak van 25kg.